Vypadávanie vlasov , otázky a odpovede.

Vypadávanie vlasov , otázky a odpovede.
Problémy

Podľa Americkej dermatologickej akadémie 30 miliónov žien v Spojených štátoch amerických zažíva dedične podmienené vypadávanie vlasov. Tento typ sa vyskytuje najčastejšie. Rednutie spôsobujú taktiež hormonálne zmeny, tehotenstvo a extrémny stres.
Pre mnohé predstavuje problém uvádzajúci do rozpakov, ktorý je ťažko liečiť. Doris J.Day, dermatologička a profesorka v New York-skom medicínskom centre vysvetľuje, kedy sú naše obavy opodstatnené a ponúka rady, ako jednať s týmito sužujúcimi okolnosťami.

1. Otázka: Čo je „normálne“ vypadávanie vlasov?

• Rast vlasov pozostáva z troch fáz. Prvá je „anagen“, alebo fáza rastu. Deväťdesiat percent našich vlasov sa obvykle nachádza v tejto fáze a zotrvávajú v nej po dobu jedného až dvoch rokov. „Telogen“ je fázou “kľudu“. Nachádza sa v nej osem percent vlasov tri až štyri mesiace, nasledovaná „catagenom“, fázou „vypadávania“, ktorá tvorí jeden až dve percentá vlasového cyklu. Našťastie, rast vlasov nie je synchronizovaný. Inak by sme oplešiveli každých pár rokov. Taktiež to znamená, že je normálne stratiť istý počet vlasov každý deň. Za normálne sa považuje okolo sto vlasov, v závislosti od toho, s akým množstvom vlasov ste „začali“. Ak sú vaše vlasy dlhé, 100 vlasov sa zdá ako kopa vlasov.

2. Otázka: Mala by sa žena začať vážne obávať ak si myslí, že jej zrazu vypadávajú vlasy?
Čo to môže znamenať?

• Existujú súvislosti medzi tým, aké množstvo vlasov nám ktorýkoľvek deň vypadne a tým, čo s našimi vlasmi robíme. Možno si všimnete, že ak sa jeden deň nečešete, vypadne vám menej vlasov, alebo väčšie množstvo, ak s nimi inokedy manipulujete viac. Myslím, že je rozumné obrátiť sa na lekára, ak to trvá dlhšie než dva, tri týždne. Ale ak spozorujete vypadávanie veľkých prameňov, lekára navštívte okamžite. Môže to byť príznakom thyroidných alebo iných hormonálnych zmien, anémie, nedostatočnej výživy alebo aj psoriázy. Vyskytuje sa aj okolnosť, zvaná alopecia areata, kedy vlasy vypadávajú v chumáčoch. Alopeacia areata je autimunitná porucha, pri ktorej organizmus napáda vlastné vlasové folikuly. Vypadnuté chumáče vlasov vytvárajú na pokožke hlavy, na obočí alebo na ktorejkoľvek ovlasenej časti tela kruhovité prázdne miesta. Liečba pozostáva zo série kortizónových injekcií na zastavenie zápalu a obnovenie rastu vlasov. Čím skôr sa liečba nasadí do jedného mesiaca, tým lepšie sú vyhliadky na obnovu vlasov



3. Otázka: Ak mali matka alebo otec ženy riedke vlasy, znamená to, že aj ona ich určite bude mať riedke? Je podstatné, či ich mala riedke matka alebo otec?

• Rodinná história zaiste vplyv má, ale nemusí byť rozhodujúci. Vplyv prichádza z oboch strán – matky aj otca dokonca aj od ich rodičov, či prarodičov.

4. Otázka: Môže nesprávna starostlivosť o vlasy spôsobiť ich vypadávanie? Ako napríklad nosenie copu počas celého dňa a každý deň?

• Neprimeraná starostlivosť zohráva významnú rolu. Nosenie tesných, priliehavých copov, vrkočov a predlžovanie, namáha vlasy a spôsobuje ich predčasné vypadávanie. Tak isto pričasté a dlhé fénovanie a farbenie. Melírovanie je menej problematické, keďže zvyčajne príliš nezasahuje vlasové korienky a pokožku hlavy. Najlepšie je do vlasov zasahovať čo najmenej.

5. Otázka: Ako je to s častým umývaním vlasov?

• Nie je dobré vlasy veľmi drhnúť alebo používať nešetrný šampón. Šampón obsahuje zložku – surfactant , ktorá vytvára príjemnú penu ale môže dráždiť pokožku hlavy a viesť k svrbeniu, štípaniu a jej namáhaniu a následnému stálemu vypadávaniu vlasov. Odporúčam používať jemný šampón alebo šampón neobsahujúci surfactant.



6. Otázka: Prečo sa stáva, že ženám po pôrode vypadávajú vlasy?

• Tento jav sa nazýva „telogen effluvium“, a obyčajne začína po troch až štyroch mesiacoch po akomkoľvek silnom psychologickom strese ako napríklad tehotenstve, závažnej životnej udalosti, ako rozvod, úmrtie v rodine alebo práce sa týkajúce závažné okolnosti. Čo sa deje? Rast vašich vlasov bol doteraz nesynchrónny – 90 percent v anagene, a zvyšok v catagene alebo telogene. Vieme, že fáza telogén trvá do troch až štyroch mesiacov a potom končí v catagene-fáze vypadávania, ktorá môže byť veľmi rušivá, keďže ženy v tejto fáze strácajú až 40 percent vlasov. Dobrá správa je, že vlasový cyklus sa potom opäť desynchronizuje a vlasy začnú rásť ako predtým. Telogen effluvium nie je procesom vedúcim k oplešiveniu, je to jednoducho neprirodzený odklon rastu vlasov z jedného cyklu do iného. Akonáhle odklon pominie, veci sa vrátia do normálneho stavu a vlasy začnú nanovo rásť. Strata vlasov vyvolaná tehotenstvom trvá od jedného do šiestich mesiacov a v mnohých prípadoch sa úplne odstráni.

7. Otázka: Môže užívanie antikoncepčných tabletiek spôsobiť vypadávanie vlasov?

• Závisí od druhu, ktorý užívate. Konzultácia s lekárom je skutočne potrebná. Niektoré pilulky sú viac alebo menej „androgénne“. Vzťahuje sa to na množstvo a typ hormónu, zvaného progestin, ktorý tabletka obsahuje. Čím viac je progestin androgénny, tým je vyššia pravdepodobnosť k problémom s akné a vypadávaním vlasov ako vedľajším efektom.

8. Otázka: Ako ovplyvňuje menopauza vypadávanie vlasov?

• Hormóny rozhodne ovplyvňujú vypadávanie vlasov. U niektorých žien vzrastá práve počas menopauzy. U niektorých sa naopak tento problém upraví a zlepší. Počas menopauzy sa v podstate prestáva vytvárať estrogén. Vaša pokožka sa stáva suchšou. Môžu vám začať vypadávať vlasy, keďže estrogén, ktorý tomu zabraňoval, sa nevvytvára.

9. Otázka: Čo by ste povedali žene, ktorá za vami príde s problémom vypadávania vlasov?

• Je toho toľko čo naprávať. Musíte byť trpezlivá. Je nutné eliminovať celý zoznam problémov, ale na konci ste limitovaný, čo môže byť frustrujúce. Pre ženu je to závažný problém a nepodceňujem ho.
Sú dva druhy vypadávania vlasov: androgénny a neandrogénny. Pri prvom strácate vlasy na temene, ale na záhlaví sa udržujú. V tomto prípade vlasy na záhlaví sú dobrou zásobou pre ich transplantáciu na požadované miesto.
Pri druhom je vypadávanie rozptýlené po celej pokožke hlavy. Ženy nezvyknú plešatieť, ale takto v podstate plešiny majú. Nie je odkiaľ vziať vlasy na transplantáciu.



10. Otázka: Ktoré z najlepších liečebných metód sú dostupné? Sú jediným riešením lieky?

• Najdôležiteším prvým krokom je nájsť skrytú príčinu, čo pomôže stanoviť priamu liečbu. Existujú viaceré liečebné postupy. Rogainová posilňujúca liečba, ktorá zaberá u veľkej skupiny žien. Niektoré orálne kontraceptíva spoli s Aldactonom / diuretikum, zvyčajne sa používa na liečbu hypertenzie, ktoré blokuje pôsobenie androgénu, mužského hormónu, spôsobujúceho vypadávanie vlasov/. Transplantácia vlasov je tiež výbornou možnosťou pre vhodných kandidátov, ale je finančne náročnejšia. Príčesky tiež prichádzajú do úvahy. Mnohí z mojich pacientov používajú spraye alebo púdre, prekrývajúce postihnuté oblasti. Vydržia do ďalšieho umytia a vyzerajú veľmi prirodzene.

11. Otázka: A čo výživa? Sú jedlá, ktoré ovplyvňujú naše vlasy? Môže zloženie stravy spôsobiť alebo zastaviť vypadávanie vlasov?

• Zdravo vyvážená diéta s dostatočným množstvom proteínov je veľmi dôležitá. Je dobré užívať ako doplnok stravy biotín a zinok. Na vypadávaní sa môže podieľať aj anémia / spôsobená nedostatkom železa/.

12. Otázka: Aké sú najlepšie spôsoby na „zakrytie“ vypadávania vlasov? Čo je najúčinnejšie?

Našťastie najčastejšie typy straty vlasov u žien sú odlišné od „mužských“. Ženy „neplešaťejú“. Obvykle sa začína zrednutím a následnou stratou v čelnej oblasti za líniou rastu vlasov. To nám poskytuje priestor na kreatívne zadelenie vlasov na prekrytie preriedených oblastí. Taktiež, ak máte svetlešiu farbu vlasov, zrednutie je menej viditeľné. No a znovu sú v móde aj príčesky.
Bohužiaľ tento problém je tak častý u žien ako u mužov, ale menej sociálne prijeteľný. Ale zato ženské parochne vyzerajú lepšie ako príčesky pre mužov. A sú viac sociálne prijateľné. Parochňa je doplnok. Mám priateľky, ktoré majú kopu vlasov, ale nosia parochne, pretože je to zábavné. Parochne až tak nazaťažujú vlasy pod nimi, ale nie každý ich znáša. Ťažkosti robí predlžovanie vlasov a vrkoče. Tie vlasy namáhajú a môžu viesť k problému – troction alopecia, kedy vypadávanie vlasov spôsobí ich zťahovanie a zopínanie.



13. Otázka: A čo Propecia? Účinkuje u žien?

Zdá sa, že u žien nezaberá. Navyše ak ste v plodnom veku je to veľmi otázne. Lieky ovplyvňujú hormóny a gravidná žena sa ich nesmie ani dotknúť, pretože môžu spôsobiť zmeny na genitáliách chlapca. Štúdie naznačujú, že na ženy nevplývajú dobre, a majú mnoho vedľajších účinkov. Pre ženy je tu Aldactone. A nádej dáva Pill. Užívanie Pill ako napríklad Yasmine môže vypadávanie vlasov vyliečiť, niekedy aj v kombinácii s Aldactonom.

14. Otázka: Aké výskumy sa doteraz uskutočnili?

Prebiehajú kvantá výskumov a investuje sa do nich spústa peňazí. Cesta vedie ku klonovaniu vlasu alebo obráteniu procesu. U najčastejších foriem plešatosti ostáva vlasový folikul zachovaný, len sa zminiatúrnil. Keby sa našiel spôsob ako ho otvoriť alebo ako zablokovať proces, ktorý zapríčiňuje jeho zmenšovanie – niečo ako tabletka, ktorá sa dá užiť alebo krém – získali by sme ideálny prostriedok na kontrolu vypadávania vlasov